Arme huisspitsmuis…

Dit arme huisspitsmuisje lag dood op het tuinpad in de tuin van Jacob en Thomas. Waarschijnlijk gegrepen door een kat.

De huisspitsmuis heeft een langgerekte snuit, bijna een soort slurf. Hij eet heel erg veel, wel tot zijn eigen lichaamsgewicht per dag. In de tuin van Jacob en Thomas doet hij zich te goed aan bijvoorbeeld insecten, spinnen, wormen en slakken.

De huisspitsmuis kan erg stinken door de muskusklieren die ze hebben. Het zijn drukke beestjes en ze maken een zacht piepend, fluitend geluid. Het is een nachtdier, ’s nachts trekt hij erop uit om voedsel te zoeken. Hij zoekt dan ook nestmateriaal. Nesten kan hij binnenshuis maken. Maar vaak ook buiten. Hij graaft holen in de grond en heeft zijn nesten dan bij een stronk, een plant of bij een composthoop.

De huisspitsmuis werpt 2-3 keer per jaar, rond de 6 jongen per keer. De moeder neemt de jongen al na een week mee op pad. Ze lopen dan in een soort treintje achter elkaar aan (zie https://www.youtube.com/watch?v=wtQooYL9Jno ). De spitsmuizen kunnen 2-3 jaar oud worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *